Kui tavaliselt on vereloovutusel hemoglobiini tase normis siis peale seda meeletult palavat suve on mul veidi raskusi sellega. Peamiselt ikka rauapuuduse tõttu. Veel kuu aega tagasi ma käisin verd loovutamas siis öeldi, et häääästi õrnalt on asi paremaks läinud, aga võiks ikkagi veel edasi süüa rauda sisaldavaid tooteid. Enamjaolt ikka see vanakooli soovitus, et punaseid asju nt. liha, tomatit, paprika ja garanaatõuna.

Noo kuuldes garanaatõuna siis oli küll reaktsiooniks: “bitch, say no more, I’m in”. Muidugi ei hakanud ma kohe selle probleemiga tegelema. Juhuslikult oli tööl väike paus kus huvipärast hakkasin googeldama, et mis selle rauapuuduse sümptomid siis ka on. Ohh üllatus: väsimus, ärrituvus, keskendumisraskused, isutus. Ärrituse puhul siis oli tõsiselt ohtlikud ajad kuna piisas isegi sellest kui mõni inimene minu poole vaatas või mööda kõndis ja ma olin juba sellest närvis. Nahhui ta just minust peab mööduma? Miks ta minu molli pidi sekundi murdosaks vaatama? Panen su põlema VÄRDJAS.

Seega äratundmis rõõmu oli küllaga sealt artiklist. Koju minnes otsustasin siis kohalikust maximast läbi hüpata ning kotitäie granaatõune osta. Koorimine on ikka kõige nõmedam tegevus, aga maitse on niii kuradima hea. Õnneks ei ole see selline peale surutud rõvedus nagu osade tervise toodetega on, sööd sellepärast et ta on tervisele hea, aga maitseb nagu suutäis liiva. Selge vihje gluteenivabale saiale mis tõsiselt maitses nagu liiv, nüüd on asi edasi arenenenud, aga röstides on ikka parem maitse. Kuna ma siiski ainult granaatõuna igapäev ei suuda sisse vitsustada siis uurisin veel maad ja selgus, et läätsed on väga suur raua allikas. Veel veidi interneti avarustes tuulates leidsin huvitava supi mille nimeks oli: VÜRTSIKAS PORGANDI-LÄÄTSESUPP. Tõsiselt maitsev sai see. Ma poleks isegi uskunud kuna keetmise ajal see mulle suurt lootust ei tekitanud. Oli valida kas mina või wc pott, aga üks nendest selle ära sööb. 

Kui tööl olen lõunal käinud siis teadlikult valin nüüd asju mis sisaldavad rohkem rauda. Ilmselt need eestlased ongi sellised virisevad vinguviiulid kuna enamustel on rauapuudus 😀 Mina siis eilsega hakkasin tundma, et ma tõepoolest võiks inimeste sekka tagasi minna. Ma ei valmista enam neile ohtu ja nende pilgud ja mööda kõndimised ei valmista mulle enam pinget. Ilmselt ma ikkagi jätkan selle raua allika otsimist, aga mitte nii suurtes kogustes, sest ühte head asja ei saa liiga palju ka tarbida, muidu läheb teistpidi halvaks ära. 

Arvestades ikkagi seda, et ma olen 14 hooaeg grey anatoomiat ära näinud siis oleks ma pidanud ise kogu selle asja peale tulema. Eks ma saan siis kunagi teine kord seda kellegi teise peal katsetada. Minu arstiteaduse koolitee pole sugugi veel läbi kuna 15 hooaeg käib juba. Muidugi on mul ka pea viie aastane haigla töötamis kogemus. Lisaks olen käinud kahel lahkamisel kuid ilmselt see vist ei tule kasuks sellele kui on vaja kedagi ravida. Oskan ilusti teha lõiget ja ilmselt on mul veel meeles kuidas siskond ühe tõmbega välja tõmmata. Aju läheb lõpuks kõhtu koos muude organitega ja ega eriliselt rohkem pole midagi. Parim kogemus mis ma elus saanud olen. 

Kuna mul see jutt siin juba veidi lappesse ära läks siis pean oma muret ka kurtma. Ei viitsi kohe eraldi postitust teha, aga minule ei meeldi, et Nublu isiksus avalikuks tuli. Mulle väga meeldis see anonüümsus mis selle tüübiga kaasnes. Toon üsna veidra näite, aga samuti mulle meeldib, et stsenarist Eleonora Berg kes on kirjutanud teleseriaale nagu Kelgukoerad, Kartulid ja Apelsinid, Üheotsa pilet ja jätkuvalt kirjutab Pilvede all. Tema on samuti inimene kes ei taha avalikustada ennast, aga ometi pole see meedia näinud palju vaeva selle avalikustamiseks. Millepärast see Nublu nüüd inimestele nii ette jäi, et pidi kohe kogu eluloo kirja panema? Aga sain vähemalt oma muret murtud ja vinguviiulit viiuldada 😀 😀

 

2 kommentaari “[427] Võitlus rauapuudusega

  1. Piimatooted takistavad raua imendumist, nii et nende söömist peaks vältima, kui sööd parasjagu rauarikkaid asju. Samuti pärsivad raua imendumist kohv, tee ja kakao, nii et ka neid ei tohiks toidukordade ajal süüa. Ja raua imendumisele aitab kaasa C-vitamiin, nii et rauarikaste asjadega koos tasub ära süüa nt apelsini või paprikat vms. 🙂

    Meeldib

    1. Siia see kala maetud oligi, üldjuhul kodus süües on alati tee toidu kõrvale olnud. Nüüd siis tean, et seda kommet ei harrasta enam, aga hea ka teada, et apelsin aitab raua imendumisele kaasa. Suured tänud selle info eest 😉

      Liked by 1 person

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s