Kusagil oktoobri keskel tekkis huvi vanade objektiivide vastu ja seda juhuslikult tänu sellele, et mul endal oli üks M42 pöörisega Pentaxi objektiiv, riiulil seismas. Kuna neid vanu objektiive on nii laialdaselt igalt-poolt saada siis minu südamekese võitis Helios 44-2 58mm. Hakates siis uurima ebayst nende hindasi oli esimene plaan selle ostmisest siiski hoiduda.

Muidu selline odav hankimis koht on ikka ebay olnud, aga nõuka aegsed asjad on meil kodumaal ikka kordades odavamad. Hakkasin siis osta.ee keskkonnas asjadel silma peal hoidma. Eesmärk oli saada see võimalikult odavalt kätte ning üle 25 euri pole ma nõus maksma. Nõnda ma siis olingi vahepeal oma pakkumistega olukorras kus olin seotud kümne pakkumisega. Noo ilmselt need kõik hakkasid koguaeg üle 25 euri minema ning sealt tuli ka minu loobumine. Lõpuks siis vaatasin, et üks kaamera (Zenit ET) tuli müüki ning temal oli Heliose objektiiv küljes. Tegin oma maksimum pakkumise, aga ilmselt pole lootust saada töötavat Zeniti kaamerat koos Heliose objektiiviga, aga kus sa sellega. Sain isegi odavamalt selle, suisa 17 euriga. Kujutate ette kui rõõmus ma oma soodsa võidu üle olin 😀

DSC_1458
Heliosega tehtud pilt Pentaxi objektiivist

Ülemisel pildil tegin siis oma uhke Heliosega pildi Pentaxi objektiivist. Kui nüüd aus olla siis see ei olnud üldse kerge. Ma ju olen alustan pildistamist objektiividega millel on VR sisse ehitatud, aga nendel see ilmselgelt puudub. Ma ei saanud käte vahel kaameraga ühtegi selget pilti ning lõpuks lõin käega ja võtsin appi statiivi. See pilt ei ole siis saanud mitte ühtegi töötlust vaid on selline nagu ta tuli. Muideks ka statiiviga oli veidi raske seda pilti selgena saada.

DSC_1460
Pentaxiga tehtud pilt Heliose objektiivist

Pentaxi objektiiviga oli pildistamine tunduvalt lihtsam, aga võrdsuse eesmärgil tegin ma ka sellega statiivi pealt pilte. Tulemusega jäin ka väga rahule. Siit selgub ka asjaolu, et tegelikult pole vaja osta mingeid üüber kalleid objektiive, saab ka vanadega väga kenasti hakkama. Pigem ikkagi loeb see kaamera kere millega sa pilte teha soovid. Objektiiv ise on päris kuskilt kuuekümnendatest ning kui see oskaks rääkida siis oleks tal nii mõndagi rääkida. Objektiiv on siis kas viiskümmend või üle selle vana. Üsna raske on täpset aastat välja arvutada ja kui keegi teab kus saab seda seerianumbri järgi otsida siis pliis andke teada.

DSC_1468.jpg
Pentax ja Helios koos

Vanu objektiive on üsna lahe katsetada ja kindlasti ma tahaks seda ka tulevikus proovida. Iseasi kas ma tahaks neid kõike kokku osta, pigem kasutaks varianti, et laenan kellegi käest ning siis katsetan oma katsetamised mõned nädalad ära. Vastasel juhul ma lihtsalt upuksin lõpuks enda objektiivide sisse ära. Järgmine plaan oleks osta mingi odavam teleobjektiiv millega saaks siis kaugel olevaid asju pildistada. Nõnda palju olen juba uurinud, et Helios on kunagi teinu telesi, aga eks näis kuidas selle defitsiitse kaubaga lood on.

DSC_1245.jpg
Pentaxiga tehtud võte

5 kommentaari “[315] Retro objektiivid

 1. Kui sulle kiiksuga asjad meeldivad siis vaata selliseid asju: http://www.peleng8.com
  Odav kiiksuga tele: 800mm Samyang
  Siiski parandus: hobikorras on vanad ja odavad ägedad, aga kvaliteeti taga ajades on siiski vastupidi- kaamera ei mängi rolli ja objektiiv saab määravaks. Üldiselt on head objektiivid kallimad kui kaamerad 🙂 ja kestavad kordades kauem (enne uue objektiivi mudeli turule tulekut, jõuab mitu kaamera mudelit EOL-i). Igasugused moonutused, müra jms on vanade odavate puhul möödapääsmatu. Aga sinu Heliose bokeh on äge 😀

  Meeldib

  1. Ma olen siin pikalt mõelnud, et peaks endale ühe korraliku objektiivi juurde ostnud, aga pole veel suutnud välja mõelda kas peaks olema fix või zoomiga. Aga nende vanade objektiividega on mõnus efekte saada ja neid on hakanud nüüd aina rohkem kogunema. Õnneks mitte ise ostes vaid sugulased on enda ”vana risu” mulle toonud mis mulle on kuld 😀
   PS! Selle lehe salvestan ära, sest kunagi ei tea millal tuleb isu objektiivi ostuks 😉

   Meeldib

   1. Kui sa kohe pro-seeria objektiivi osta ei raatsi siis soovitan järelturult osta odava otsa universaal (supersuum)- saad teada, milline fookuskaugus sind enim kõnetab. Lisaks pole rahast kahju, kui välja kasvad. Kui tahad kohe kvaliteeti, siis otsi taskukohane normaal fix (prime lense). Seda vähemalt viitsid kaasas kanda ja mida rohkem alguses kaasas kannad, seda suurem võimalus, et isu kasvab (hea kaamera on see, mis kaasas on ;). Normaaliga saad linnamelu, arhitektuuri, loodust, portreesid pildistada. Peaasi, et oleks valgusjõuline (võimalikult väike F-number ehk max F2.8). Samyang on taskukohane ja aus kaup. Sigma ka taskukohane aga ma isiklikult pole Sigma usku 😀 (samas ma pole Nikoni usku ka :D). ise alustasin supersuumiga- tamron 16-300mm, kerge ja väike aga igast küljest odav (aeglane ja mürane ja igavate värvidega), aga sellega sai kõike proovida… öövõtted, pikad särid, makrod, loodus, portree jne… sain teada, mis mind köidab ja selle järgi uut pro-seeria objektiivi võtta.
    PS! Fotoluksis müüakse ka kasutatuid (kontrollitud) objektiive. Hea koht on ka FB-s fototarvikute ost-müük grupp.
    PSS! Üldiselt oled sa omale täieliku jama kaela tõmmanud sest kui vähegi asja uurima hakkad siis saad aru, et enamasti alla1000euri head objektiivi ei saa. Heast objektiivi vajadusest saad siis aru, kui ühte proovinud oled… töötab kiiremini kui su mõte liigub 😀 ja oh neid värve ja seda teravust ja seda kreemist bokeh-d…
    PSSS! Objektiive saab ka täitsa ok hinnaga rentuda- kasuta seda võimalust!
    PSSSS! Rendi või osta ka ekraani kalibraator, muidu õpid pilte töötlema valesti ja keegi ei jaga suga rõõmu sest nad ei näe sama “ilusat” pilti :D.

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s